tiistai 1. tammikuuta 2013

Sohaisen varmaan ampiaspesää, mutta...

Raskaana ollessa tuli Hippo ajatelleeksi, että lapsen synnyttyä pitää lasta kärrätä hoitoon, että yhteistä aikaa tulee vietettyä. Jotenkin kaikkialla sitä hoetaan, että lapsi hoitoon ja yhdessä baanalle tai ainakin sitten illalliselle ja hotelliin yöksi.

No totuus on se, että Hippo ja sen kulta ei ennen lapsen syntymääkään käyneet ravintoloissa, elokuvateattereissa ja sun muilla "treffeillä". Yhdessäolo on aina ollut keskustelua kotona, vuokraleffojen katselua kotisohvalla, kävelylenkkejä ja arkisten asioiden puuhastelua. Toki baareissa on käyty, mutta sekin jäi pois Hipon raskauduttua.

Miksi nyt lapsen synnyttyä pitäisi aloittaa moinen puuhailu? Nemi nukahtaa ilta seitsemältä yöunilleen, tämän jälkeen meillä on yhteistä aikaa. Hippo yrittää kaikkensa olla tuomitsematta muiden tapoja, koska on turha arvostella tietämättä taustoja. Ei kaikkien lapset nuku niinkuin Nemi.Mutta lukiessaan vanhemmista, jotka jättävät yöksi hoitoon kuukauden tai kahden ikäisiä lapsiaan, että pääsevät kahdestaan ulos bailaamaan, se särähtää jotenkin korvaan. Onko se yhdessä yöllä hilluminen laatuaikaa? Jaksaako sitä seuraavana päivänä paremmin? Hippo ei usko. Miksi se parisuhde toimiakseen vaatii yökerhon tai muun kodin ulkopuolisen paikan?


Siis nyt on tosiaan kyse yöhoidosta, ei muutaman tunnin reissusta yhdessä pankkiasioille tai sitten sinne  ravintolaan syömään, jos se on tärkeä yhteinen juttu pariskunnalle. Hippo tarkoittaa tätä suomalaista "nollaamista". Eihän sitä muuten suomalainen perhe jaksa, jos ei kahden kuukauden ikäisen vauvan vanhemmat saa yhdessä bailata...

Pikkuiset tarvitsevat juuri nyt vanhempiaan, kyllä sinne neonvalojen ja drinkkilasien keskelle pariskunta ehtii vuodenkin päästä.

Nemi ei ole siis huimaan 4,5 kk:n ikään mennessä ole ollut yöhoidossa, se ei tunnu oikealta ratkaisulta. Hippo ja sen kulta antavat aikaa toisilleen, jotta välillä pääsee yksin menemään asioille tms. Kun lapsella on kaksi vanhempaa voi toinen jäädä lapsen kanssa kotiin toisen tuulettuessa ulkosalla. Hippo on itse käynyt kaksi kertaa ulkosalla, kerran työpaikan virkistysillassa, jossa joi kaksi sihijuomaa ja toisen kerran syntymäpäivänään ja silloinkin kotiutui jo kahdentoista maissa 4 sihijuoman jälkeen. Molemmilla kerroilla Nemi on ollut kotona tietenkin isänsä kanssa.

Muutenkin koko yöelämästä on kadonnut hohto, elämässä on uusi erittäin kirkkaana luokseen kutsuva asia, oma rakas pieni lapsi, joka tarvitsee meitä vanhempiaan.


Mitä mieltä sinä olet?

18 kommenttia:

 1. Hei Hippo! Meillä tyttö on nyt 11,5kk, eikä ole yökyläillyt. Ei ole ollut tarvetta. Olemme olleet yhdessä yli 10 vuotta ennen lapsen syntymistä ja yhteiset hummailut voi laskea yhden käden sormin ennen tytön maailmaantuloa. Kovasti myös itsekkin ihmettelen moista menoa, mitä kuulee ja palstoilta lukee. Mutta kukin tietysti oman tarpeen mukaan. Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
 2. Meidän 7kuinen neiti on ollut jo monesti yökylässä mummilassa, mutta ei siksi että meidän pitäisi päästä bailabailaamaan. Lähinnä juuri siksi, että saisimme välillä nukuttua univelkoja pois :) tilanne on muutenkin erilainen kuin monilla, käymme nimittäin mummilassa varmaan joka toinen päivä ja yövymme siellä usein myös koko perhe - paikka on siis hyvin tuttu tytölle. Mutta tota nollaamista en todellakaan ymmärrä! Emme ole ikinä käyneet miehen kanssa yhdessä ryyppäämässä eikä käydä nytkään. Jos neiti on hoidossa, nautimme kotona ehkä leffasta, ruoasta ja unesta tai vaikka siivoamme rauhassa :D Yökyläilyä kannatan sinänsä, jos lähipiirissä on lapselle tuttu ja turvallinen hoitaja. Sillä joskus se yökyläily on edessä ja mitä isompi lapsi on, sitä vaikeampi se on jättää yöksi:) mutta oli meidänkin neiti vissiin nelikuinen kun ekan kerran yöksi jäi, nyt se on jo vanha tekijä:)
  Tulipa epäselvä kommentti ku puhelimella on superhuono kirjoittaa, sori!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Univelkojen nukkuminen on eri asia, kuin tämä perisuomalainen nollaaminen... Se ei vain mene itselleni jakeluun.

   Poista
 3. Milena on viikon päästä 3kk ja oli nyt pari päivää sitte mummolassa yötä ekaa kertaa, et mie sain vähä omaa aikaa. Mie ku hoian Milenaa 24/7 yksin, ni kyl se teki iha hyvää käyä tuulettumassa, ei mitää nollaamista, mut pitämässä hauskaa, eikä tarvinnu sillä hetkellä huolehtia ku omasta itestää :D Teki tosi hyvää :) Asia ois kyl varmaaki toisin, jos ois se mies rinnalla. Miekää en ymmärrä niitä ihmisiä jotka joka viikonloppu heittää muksusa jonnekki hoitoo et pääsee ryyppäämää, välillä mietin et mihi ne oikeesti tunkee ne lapsesa hoitoo?! Jos mie tekisin samaa ni ainakaa miun äiti kauaa kattelis sitä touhuu :D Tai sitä et heti ku muksu saahaa synnytettyä ni lähetää vähä ottamaa?
  Äiti on kans tosi läheinen Milenalle ja mummola on tuttu paikka ni uskalsin sinne sen yöks jättää. Tosin itekkii kyl menin samaa osotteesee myöhemmi nukkumaa :D
  Mutta nii, ehkä näin yksinhuoltajan kannalta on iha hyvä välillä laittaa lapsi tuttuun paikkaa hoitoo ja lähtee tuulettumaa. :)
  Sekavaa tekstiä, mut toivottavasti pointti tuli esille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milenallehan äitisi on se toinen turvallinen vanhempi. =)

   Poista
 4. Samaa mieltä! Ja ei meilläkään pikkumurunen 10 kk ole ollut kolmea tuntia pidempään hoidossa eikä siis todellakaan ole yökyläillyt. Enkä tiedä koska niin tulee tapahtumaan, koska vaikka isovanhemmat todella tuttuja ovatkin, ajattelen että he tekevät kuitenkin jotain väärin (eli eri tavalla kuin minä..) ja että kuitenkin sattuu jotain muutenkin kun en ole vahtimassa.

  Tällä hetkellä liputan vaan niiden ravintolakäyntien tai muun parin tunnin aktiviteetin puolesta, mutta en koe että meidän tarvitsisi yötä päästä kahdestaan viettämään koska tehdäänhän me sitä jo täällä kotonakin o.O Nytkin ollaan reissuja suunniteltu kesäksi vaikka minne, mutta että ne tehdään kolmestaan. Koska meitä on kolme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin suunnitellaan kovasti yhetisiä tekemisiä kesälle =)

   Poista
 5. Me ollaan oltu yhdessä ulkona kerran entisessä kotikaupungissa Vaasassa. Molempien kaikki tutut ovat siellä ja meikäläinen viiden vuoden baarityöskentelyltä ei oikein voi välttää baaria, kun sinne menee :D tyttö oli mun äidin kanssa hotellissa yötä niin kuin mekin. Myös ollaan oltu miehen kanssa yksi yö hotellissa kotona ja tyttö jäi mummun kanssa omaan sänkyyn nukkumaan. Molemmat keikat mummun ideoita. Ite oon käynyt katsomassa miehen keikkaa niin et laitoin tytön nukkumaan ja ystävä jäi keikan ajaksi valvomaan tytön unta.

  Meillä on siinä mielessä mennyt hyvin kun mummu on itse ehdottanut että lähdettäisiin jonnekin. Joko päivällä tai tilanteen salliessa yöaikaan. Itse en edes kehtaisi pyytää moista iltavapaata. Jos joku tarjoutuu, otan tauon vastaan mutta harvemmin kyllä yöriekkuminen meilläkään kiiinnostaa. Jos baareissa roikkuminen kiinnostaa niin ei ehkä kannata hankkia lasta. Tai ehkä enemmän niin päin, että kun se lapsi ilmoittaa tulostaan, kannattaa miettiä onko valmis jättämään biletyksen muille. Itse ainakin olin :)

  VastaaPoista
 6. Ei mekään käyty missään esikoisen synnyttyä,kesti kauan ennen kuin päästiin kahdestaan minnekkään (edes elokuviin). Keskimmäisen synnyttyä kesti taas tovin ennen kuin päästiin kahdestaan minnekkään...näitten neitien välissä kerkesin kerran käydä tuulettumassa. Nyt kun on kolmas joka on 4kk olen käynyt 3 kertaa tuulettumassa ja voin kertoa että on tehnyt hyvää käydä ihmisten ilmoilla...olen ollut tappiin saakka baarissa mutta olen kyllä tolpillani pysyny! Ehkä olen kaamea äiti kolmatta lastani kohtaan mutta mua ei aina kiinnosta puhua lapsista ja vaipoista joista yleensä puhutaan äiti-lapsi ryhmissä joissa käyn. Eli ymmärrän hyvin jos joku nollaa ittensä välillä,en siis tarkoita että ymmärtäisin joka viikonloppu juomista tai edes jokatoista...esim. tiedän että minulla taas menee hetki ennen kuin meen jonnekin,mutta varmasti meen jossakin vaiheesa taas.

  VastaaPoista
 7. Oma esikoinen taisi olla lähemmäksi 4v kun ekaan yökylään pääsi, samaa ikäluokkaa oli kakkonen. Kolmas täytti juuri 3v ja yökylään ei ole päässyt vielä eikä kohta pääsekään. Hyvä jos ovat edes päiväsaikaan kerran tai kaksi vuodessa muutaman tunnin jonkun muun vastuulla.
  Nuorimmainen 4kk ukkeli on mamman kainalossa ollut laitokselta tähän hetkeen ja monta kuukautta tästä eteenpäin. Yhden kerran ole 2,5h käynyt poissa, ukkeli isällään repussa ja miehen pyynnöstä tätä ei toisteta ennen kuin ukkeliin menee muutakin muonaa kuin kotipolttoista.Oli meinaan ollut vähän äänekästä.

  Kiva blogi, jään mielenkiinnolla seuraamaan.

  VastaaPoista
 8. Aikalailla samoilla linjoilla olen kanssasi. Baareissa ehdin hillua silloin ennen perhe-elämää ihan tarpeeksi, joten eipä ole senkään takia tarvinnut lasta yöhoitoon laittaa. Toki vanhempien yhteinen aika ja tuulettuminen kodin ulkopuolella tekevät parisuhteellekin välillä ihan hyvää. Vauvavuosi taisi kyllä pyöriä aika tiiviisti vauva-asioissa ja kotiympyröissä ihan imettämisenkin takia. Tissien räjähdysvaaran takia ei ollut suotavaa olla lapsen luota poissa paria tuntia pidempään ja luulen, että niin luonto sen on tarkoittanutkin :) Tyttö oli vuoden ja melkein 3 kk siihen päälle, kun hän oli ekaa kertaa yön omien vanhempieni kanssa meillä kotona. Me miehen kanssa olimme laivalla (nukkumassa). Pari kertaa vuodessa tyttö on itse halunnut mummolaan yökylään ja sitä tahtoa olemme toteuttaneet ja saaneet sitten itsekin omaa aikaa esim. teatterin ja ravintolassa syömisen merkeissä.

  VastaaPoista
 9. Mä kävin ekan kerran "ulkona" lapsen ollessa reilut kaksi kuukautta vanha. Tuolloin oli veljen kolmekymppiset ja lapsi oli sen yön isänsä hoivissa omassa kodissaan. Seuraavan kerran olin lapsesta yön yli erossa hänen olessa puolivuotias. Tuolloinkin lapsi oli isänsä kanssa. Nyt lapsi on viittä vaille vuoden ja olen käynyt ulkona muutamia kertoja. Lapsi on tällöin ollut useimmiten isällään ja jonkun kerran mumminsa kanssa (mummin kotona, joka on oman kotimme naapurissa ja jossa lapsi myös asui muutaman kuukauden elämästään kanssani silloin, kun erosin lapsen isästä).

  En pode huonoa omatuntoa siitä, että lapsi on jokusen kerran ollut "yöhoidossa" (en tiedä, voiko sitä kutsua hoidoksi silloin, kun lapsi on isänsä kanssa). Yksinhuoltajana kannan 95-prosenttisesti vastuun lapsestani, joten välillä pieni lepotauko ja rentoutuminen (vaikka sitten baarissa) tekee hyvää. Viime vuosi oli rankka kaikkine muutoksineen ja välillä kaipasin sitä nollaustakin.

  Tilannettani ei ehkä kuitenkaan voi verrata keskivertovanhempien tilanteeseen, sillä minä ja lapsen isä emme elä yhdessä. Niin tai näin, en minäkään pidä hyvänä liiallista ulkona laukkaamista siten, että lapsi on milloin kenenkin hoidossa. En kuitenkaan tuomitse sitä, jos isä ja äiti haluavat joskus päästä yhdessä tai erikseen vaikka sitten sinne baariin. Tämä siis siinä tapauksessa, että lapsella on tuttu ja turvallinen hoitaja, kuten oma isovanhempi, joka on ollut lapsen elämässä läsnä alusta asti.

  VastaaPoista
 10. Meillä Aada on ollut kerran yökylässä, kun oli mieheni firman pikkujoulut. Ja silloinkin hän oli äidilläni, joka on todella läheinen Aadalle, näkevät ihan päivittäin. Muuten jos minä tai mieheni olemme jonnekkin lähteneet, on toinen jäänyt kotiin tytön kanssa.

  Oot kyllä oikeassa, että jos vanhemmat lähtee oikeasti iltaa / yötä viettämään yhdessä, niin ainakaan seuraavana päivänä EI OLE pirteämpi ja jaksa paremmin lapsen kanssa. Me olemme sitä mieltä että jos jommalla kummalla on tarve lähteä jonnekkin, niin toinen vanhemmista jää lapsen kanssa siksi aikaa. Ei mielestäni lapsen jatkuva yökyläiy ja vanhempien jatkuva nollaaminen ole hyväksi lapselle taikka vanhemmillekaan.

  Lapsi on vain hetken aikaa niin pieni, joten itse ainakin olen niin paljon lapseni kanssa kuin vain mahdollista. Meillä aikuisilla on koko loppuelämä aikaa lähteä ulos tuulettumaan!

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille kommenteista. Tämä on ollut erittäin hyvä näkökulmia antanut kirjoitus =)

  VastaaPoista
 12. Eipä ole meidän muksu ollut vieläkään yöhoidossa kertaakaan ja ikää on nyt se 1v ja 9 kk. Puhetta on ollut, muttei olla haluttu sinne baariinkaan lähteä niin ei ainakaan sen takia ole tarve yöksi hoitoon laittaa. Lähinnä tuo yöhoito on mielessä siksi, että muksu oppii siihen ja se vois olla sen mielestä kivaakin kun mummun kanssa tehdään niin eri juttuja kuin kotona. On vieläkin vähän vaikeaa kuvitella, että nukkuisin yön eri paikassa kuin tuo muksu :) Oman vapaan kannalta veisin mieluummin muksun hoitoon päiväksi ja hakisin yöksi takaisin.

  -S-

  VastaaPoista
 13. hmmm. Mä en tiedä onko se nollaaminen nyt niin perisuomalaista puuhaa, ainakaan nykypäivänä, tai sitten mä liikun jotenkin kalkkispiireissä?
  Mutta samaa mieltä olen, että ei pikkuvauvat kuulu yökylään ainakaan ihan köykäisistä syistä. Vähän eri asia on nuo nukuttavat yövelat yms , jotka joku mainitsi. Meille ei onneksi ole niitäkään sillä lailla kertynyt.
  Esikoinen oli 13 kk lähtiessään ekaa kertaa yökylään, kuopus tulee olemaan 10 kk.

  VastaaPoista
 14. Meillä 4v tahtoo itse mummolle yökylään, melkeinmpä joka viikko kysyy että milloin saa mennä mutta noin kerran kuussa on siellä yötä. Poika kohta kolme kuukautta on ollut yhden yön mummolla, johtuen muutosta uuteen kotiin. Ei olisi lasten kanssa pystynyt elämään siinä sekamelaskassa. ei kiinnosta lähteä yhtään ulos, mielummin käytän vapaa-ajan kodinjärjestelyyn tai kaupassa käyntiin. Uutena vuonna kävin torilla katsomassa ilotulituksen ja kävelin baarien ohi ja vahvistu vain mielipide siitä että on paljon parempi olla pienten murusten kanssa kotona kun dokailemassa :) kerran ne vain pieniä on <3

  VastaaPoista