tiistai 8. tammikuuta 2013

Vaaleanpunaisen hattaraviidakon rikkoutuminen

Vaaleanpunaista tytöille, pojille sinistä tai vihreätä. Näin se yleisesti menee. Mutta miksi?

Hippo muistaa lukeneensa jostain, että sininen väri oli kauan sitten  ylimmän Zeus-jumalan väri ja poikia haluttiin suojata kaikelta pahalta ja siksi pojat puettiin siniseen väriin. Tyttövauvoja suojaamaan valikoitui punainen väri, joka oli rakkauden jumalan väri. Tiedä häntä? Pitääkö paikkansa...Vaaleanpunainen väri on aiemmin ollut ns sukupuoleton väri, joka on painottunut enemmän miesten käyttämiin vaatteisiin. Vaaleanpunainen on 1900-luvun kuluessa muuttunut vaatevalmistajien takia ns. miesten väristä naisten väriksi.

Vaateteollisuuden koneisto muutti kaiken. Vaaleanpunaista tuputetaan tyttölapsille urakalla. Niin paljon, että tällä hetkellä Hippo ei kaipaa sitä enempää tarkoituksella ostettavaksi. Hippo haluaa (vielä kun itse voi valikoidan Nemin vaatteet) värikästä, pirteätä ja venkeätä vaatetta. Ei sillä, että välillä on mukavaa pukea tytölle pinkkiä vaatetta, se kuuluu asiaan. Mutta se, että jokainen body, sukka, peitto, tutti tms olisi pinkki *aargh!*

Pinkki on kaunis väri, varsinkin kun sen yhdistää mustaan tai harmaaseen. Ja varmasti Nemille tulee jossain vaiheessa HelloKittypinkki-IIH-ihanaa vaihe.

Nemin viimeisiä vaatehankintoja tehdessä on miellyttänyt enemmän retrohenkiset pirteät vaatteet. Onko ruskea niin pirteä, mutta ainakin käytännöllinen paljon porkkapohjaisia pukluja tehtailevalle naperolle. Vaatetta saakin hankkia lisää mukavalla tahdilla. Nemin kasvuvauhti on nyt hurjimmillaan. Jännityksellä saakin odottaa ensi maanantain neuvolakäynnin mittausten tuloksia.

Alla Nemille tehtyjä vaatehankintoja ja on siellä sitä pinkkiäkin ;)

Alesta klikkaantui nämä söpöydetFB-kirppikseltä nämä (onhan siinä pinkki neuletakkikin )


Normi kirppikseltä tämä


Ja isukki osti Kappahlista ihanan haamupyjama-setin (mustasta ei ole kuvaa, koska Hippo ei tajunnut kuvata sitä ennen pesuun menoa)Onko sinulla tietoa historiasta, koskien värien määrittymisestä eri sukupuolille? Jos löydät hyvää linkkiä, kerrothan siitä. Aiheeseen olisi kiva tutustua paremmin.

Mitä mieltä sinä olet, onko lastenvaatteissa väreillä väliä?

4 kommenttia:

 1. Mun tytöillä on kyllä myös sinistä, vihreää, harmaata, ruskeaa, mustaa jne jotka yleensä on pojan värejä. :D En ole varsinaisesti "allerginen pojan väreille", mutta kyllä isommat tytöt jo itse laittaa hanttiin jos yrittäisin vaikka jotain spiderman-paitaa laittaa heille. Eli ei niinkään väri, vaan kuosi saattaa aiheuttaa napinaa.

  Pienimmällä ei mitään mielipiteitä toki vielä ole, kun ikääkin on vasta 3kk, ja hänelläkin on vaatteidensa joukossa myös sellaisia mitä moni ei varmaan tytölle pukisi ollenkaan. :) Ja onhan tuota jo ehditty pojaksi luulemaan, kun sattui olemaan jotain muuta väriä päällä kun vaaleanpunaista/pinkkiä....

  Noista sun hommaamista vaatteista esim. tuo Liandlon body ja tuo lime yöpuku on aaaivan ihania! <3

  Meillä on kyllä hirveesti pinkkiä ja vaaleanpunaistakin vaatetta ja rompetta, mutta sen takia kun satun tykkäämään kyseisistä väreistä (myös omassa pukeutumisessani). Ei siksi, että kokisin erityisesti tarpeelliseksi korostaa sukupuolta.

  Oho, tulipas romaani :)

  VastaaPoista
 2. Meillä ei vaaleanpunaista suosittu tytöllä tietoisesti vauva-aikana, mutta jonkin verran sitä ja pinkkiä kuitenkin vaatteista löytyi. Noin 3-vuotiaana tyttö alkoi itse haluta vain ja ainoastaan pinkkiä (violetti ja vaaleanpunainen kävivät myös) päälleen. Aamut olivat huomattavasti helpompia, kun aloin suosia pinkkiä vaateostoksissa. Nykyään alkavat hiljalleen muutkin värit kelvata, vaikka pinkki edelleen tytön lemppari onkin.

  Itselläni ei lapsena ollut noin selkeästi lempiväriä ja en muista, että olisin koskaan vaatimalla vaatinut vain tietyn värisiä vaatteita... Nautihan nyt sinäkin siitä, että teillä nähdään pukeutumisessa muitakin värejä -vielä :D

  Vaatetusten väreistä historiasta en sen tarkemmin tiedä, mutta yleisesti ottaen huomaan töissäkin, että pinkki on tullut myös poikien vaatetukseen. Useimmin näkee kyllä tyttöjä puetun ns. perinteisiin poikaväreihin kuin toistepäin. Värien valintaan vaikuttaa kyllä varmasti aikakausi, vallitsevat trendit ja muoti-ilmiöt; pelihahmot, suosikkiohjelmat jne.

  VastaaPoista
 3. Tosi ihania kuoseja nuissa vauvanvaatteissa, ihania!
  Minäkään en niin suosi poikien värejä, vaikka poika mulla onki. Kaikki värit menee!:)

  Ps. Sulle on tunnustus.
  http://pikkuprinssimme.blogspot.fi/2013/01/tunnustus_10.html

  VastaaPoista
 4. Se on kyllä kumma juttu kun katselee pojille vaatteita, niin vaaleansinistä ja tummansinistä on eniten. Raidan ystävänä olen jopa löytänyt vaatteita jossa sinisen seassa on ruskeaa ja vihreääkin ;) Vauvan vaatteita kun kaupasta etsii, niin varmasti tietää onko kysessä tyttöjen vai poikien puoli. Ja kun lapsi kasvaa niin tummemmaksi menee. Meidän tokaluokkalaisen vaatteiden väriä kun katsoo, niin ei kauhean pirteän väristä ole, mustaa ja harmaata, ehkä jotain pirteää väriä hiukan seassa. Lapsi tykkää, äiti ei niinkään. Näyttää jo niin isommalta pojalta liikaakin ;)

  -Anne-

  VastaaPoista