perjantai 24. toukokuuta 2013

Anteeksi voitko käskeä lastasi olemaan hiljaa?!!!

Hippo laski muutamaan kertaan kirjoittaako tästä aiheesta ja tuli siihen tulokseen, että vuodattaa nyt asian mikä suorastaan v*tuttaa maan p*rk**leesti.

Nimittäin se, että osalla suomalaisista on hyvin outo piirre, he eivät kestä lapsesta kantautuvia kovia ääniä. Eivät sitten millään. Kaikki on niin kauan hyvin kun pilttisi hymyilee ja heiluttaa söpösti vaunuista tai parhaimmassa tapauksessa nukkuu.

Hippo käy kirjastossa vauvan kanssa, miksi ei kävisi? Lehtilukusalin läpi mennään vauhdilla, että mahdolliset riemunkiljahdukset tai itkut eivät häiritsisi siellä lukeavia / työtä tekeviä. En ymmärrä ketä haittaa se, jos kirjoja valitessa hyllyjen välissä lapsi karjahtaa muutaman kerran? Kuka siellä vaatii ehdottoman hiljaisuuden?

Kirjastossa on pariin otteeseen tultu vanhempien miesasiakkaiden taholta huomauttamaan asiasta. "Onko tänne pakko tulla lapsen kanssa?" "Voitko sanoa, että ipana on hiljaa?"

"Kyllä, minun on pakko ottaa lapsi mukaan, se ei voi odotella ulkopuolella vaunuissaan"  "Nemi oleppa hiljaa ku setä haluaa, ai et halua olla hiljaa?" Näin Hippo on vastannut miehille, jotka ovat vetäneet vastauksista herneet nenään. Viimeisimmän kohdalla kirjaston työntekijäkin totesi miehelle lisäksi, että kukaan ei ole sanonut, että täällä pitää olla hiljaa, varsinkaan pienten vauvojen.
Kuva Papu netistä

Yksi Ole lapsi hiljaa- paikoista on bussi. Hipon pikkuista saattaa välillä harmittaa vaunuissa ollessa, olla väsy tai joskus pelottaa bussin äänet tms. Ja itku voi tulla. Ja niin tuli viime keskiviikkonakin.

Siitähän vanhempi mieshenkilö vetäs pultit. "Käske sen olla hiljaa tai jää pois kyydistä jos se ei lopeta" Ja mitä tekee turkulaiset kanssamatkustajat. Napittavat katse kohti lattiaa ja hokevat päässään mantraa "ei ole minun asiani puuttua, ei ole minun asiani sanoa mitään....." Takanani istunut tumma huivipäinen nainen sanoi kovaan ääneen " Se lapsi haluaa unta, siksi itku. Jos sinun korva ei kestä ääntä, mene lääkäriin"

Kymmenen pistettä tuolle naiselle! Mies vaihtoi paikkaa ja mulkaisi ja mutisi jotain, mistä Hippo ei saanut selvää.

Kaupassakaan ei saa itkeä, ei mielellään kotonakaan, naapurit voivat häiriintyä.

Voi jukolauta! Antakaa lasten kiljua, öristä, karjua ja itkeä. Miksi heti pitää hyssytellä lapsi hiljaiseksi? Paremmin auttaa se kun rauhassa silität pikkuista ja autat rauhoittumaan kuin kauheassa hiki virtaa päästä-stressitilanteessa yrität lapsesi saada hiljaiseksi, vain sen takia, että suomalaisten ihmisten korvat menevät lasten äänistä rikki.

Kyllä sitä kantakapakassa voidaan tunti tolkulla kuunnella karaokebiisejä, joita laulavat tähtöset kuulostavat kiimaisilta katukolleilta tai jääkiekkomatseissa itse öristään ja karjutaan. Ei silloin korviin satu.

Mene suomalainen kontrollikäynnille korvapolille, jos lasten äänet ärsyttävät liikaa ja pyydä samalla, että se herne kaivetaan pois nenästäsi.


Kylläpä helpotti tämä avautuminen, kiitos! Hernekin on poissa Hipon nenästä.

Ja jos, ette ymmärrä mikä on vikana, menkää ravintolaan, kauppaan, kirjastoon tms vaikkapa Espanjassa, voi mahoton siellä on lasten ääniä niin paljon, että suomalaisten tärykalvot räjähtelevät sarjatulella! Mutta eipä se näytä paikallisia haittaavaan, päin vastoin.

17 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, hieno teksti!
  Pisteet huvipäiselle naiselle ja kirjaston työntekijälle. On perseestä jos joutuu yksin puolustamaan lapsen normaalia käytöstä jollekkin neandertalilaiselle jonka mielestä syysi puolusteluun on se, että lapsellasi ei ole rajoja, kuria tms. Erityisen kiinnostuneena olen seurannut noin 30v. lapsettomien naisten dialogia lapsien melskaaminen julkisesti -teemasta, huh mitä tekstiä! Ikiteinien mielestä maailma on heidän ja lasten ei pitäisi poiketa mihinkään tarha-koti-tarha reitiltään. :D

  VastaaPoista
 2. Loistava avautuminen!! Niin tuttuja ajatuksia.

  VastaaPoista
 3. Aamen. Tuohon vitutuslistaan vois vielä lisätä junan ja ihmiset jotka mulkoilee kun olet hankkinut paikkasi LASTENvaunusta -.- ja se kun itselle tulee niin helposti anteeksipyytelevä olo.

  VastaaPoista
 4. Eksyin tänne kaverin fb-päivityksestä ja pakko kommentoida toisesta näkökulmasta. Miksi ihmeessä lasten äänistä ei saisi häiriintyä? Ihan pienistä kitinöistä ei tietenkään nyt voi tulla tuon miehen tavalla valittamaan, mutta kyllä lasten vanhemmat voisivat miettiä muitakin, jos lapsi huutaa kuin pistetty sika. Esimerkiksi kylpylässä noin vuoden ikäisen vauvan kanssa oleva äiti ärsytti suunnattomasti. Lapsi huusi suihkussa, saunassa ja sittenvielä altaalla!kyllä kävi mielessä, että sanon äidille jotakin. Olin tullut kylpylään rentoutumAan enkä kuuntelemaan huutoa. Lapsen itku nmittäin on maailmanhermpstuttavin ääni, ihan biologisista syistä. Ei lapsellakaan vaikuttanut kivaa olevan. Lisäksi esim. Ravintoloissa lapset ärsyttävät: eiö niitä lapsia voi viedä rossoihin ja raxeihin, täytyykö ne tuoda huutamaan hienoihinkin ravintoloihin, joissa jotkut haluaisivat nauttia ruoasta? Varsinkin, jos tietää niiden siellä huutavan? Mielestäni on olemassa paikkoja, joihin lapsia ei voi tuoda. Sitten on paikkoja, joihin lapsettomat eivät ole tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylpylät ovat ehkä huonoin paikka lasten äänistä ärsyyntiville. Jo pelkästään kylpylän mainoksia katsoessa tajuaa, että ne melkein aina suunnattu lapsiperheille. Parhain vaihtoehto lapsivapaalle rentoutumiselle on day spa-paikat. Onhan nykyään lapsivapaita hotellejakin.

   Mitä ravintoloihin tulee, en todellakaan tule viemään lastani ainoastaan ketjumestoihin, miksi? Miksi en itse voisi nauttia laadusta, vaikka meillä onkin lapsi? Onko lapsi jokin syy alentaa tasoa? Ei, päinvastoin se on hetki jolloin pitää nostaa rimaa. Mitä jos lapsi oppii, että ruokaillaan vain ketjupaikoissa rasvaista ja suolaista ruokaa? Eikö ole tärkeätä oppia arvostamaan pieniä, ei ketjuravintoloita?

   Jos haluaa ruokailla ilman pelkoa, että viereen saapuu pikkupiltti vikisemään, on hyvä katsoa hiukan paikkaa ja kellon aikaa. Illalla tuskin kovin montaa lapsiperhettä on liikkeellä. Vinkkinä myös, että paikka minne on hankala päästä liikuntarajoitteisten, koskee myös ihan pikkuvauvojen kanssa liikkuvia.

   Ja siihen, että "Varsinkin, jos tietää niiden siellä huutavan?" voin vastata, että minä en vieläkään osaa kertoa, koska lapseni tulee huutamaan. On päiviä jolloin hän ei huuda lainkaan ja päiviä, että hän huutaa ihan kaikesta.

   Lapseni on osa perhettämme ja hän tulee kulkemaan kaikkialla missä mekin kuljemme. Lukuunottamatta paikkoja, jotka ovat lapselle itselle haitallisia tai stressaavia. Mutta joskus on vain pakko ottaa lapsi mukaan ja mennä silläkin uhalla että piltti huutaa.

   Toki lasten äänistä saa ärsyyntyä, ihminen ärsyyntyy monista asioista, kyse on siitä tavasta millä sen tuo esiin käytöksessään ja eleissään. Mikroilmeille ihminen ei voi mitään, mutta tavattomat tuhahtelut ja pään pyörittäminen on ehkä jopa lapsellistakin.

   Poista
  2. Loistava vastine, hyvä hippo :)!!

   Poista
 5. Samaa mieltä Pin the Fuck Upsin kanssa. Lapsen itkulle tietysti hyvin harvoin voi yhtään mitään. Mutta kyllä se silti voi - ja saa - ärsyttää. Varsinkin, jos äiti vaikuttaa siltä, ettei edes yritä tehdä mitään lapsensa rauhoittelemiseksi. Se huuto ja itku on pahimmillaan korviariipivää. Kaikkein enitenhän nämä tilanteet vituttavat mm. kassajonossa (kilometrin mittainen jono, hidas kassa ja takana yhtä huutoa kiljuva mukula) tai bussissa (järkyttävän inhottava työpäivä, menkat alkaneet just, väsyttää, vituttaa ja edessä yhtä huutoa kiljuva mukula).

  VastaaPoista
 6. Aivan samaa mieltä. Olen ottanut tavakseni hymyillä oikein kauniisti niille mulkoilijoille ruokakaupassa, jotka melkein suu auki tollottaavat kun lapsi vetäisee kunnon itkukonsertin. Minua ei häiritse muiden itkevät tai kiljuvat lapset!

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä. On paikkoja, joihin pientä lasta ei pidä tuoda, ellei ole pakko. olen lapseton, joten en voi ymmärtää haasteita, mutta esim kylpylä, tosiaan, sinnekö se vaavi ite haluais? Bussissa, kirjastossa ym on toisten parempi pitää turpa kiinni, ovat itsekin lapsena huutaneet, ja sille ei voi mitään. Se on normaalia, mutta esim se, kun todella yrittää rentoutua ravintolassa, ja maksaa siitä paljon, kerrankin, se kiljunta ajaa hulluuteen... toki ymmärrän, että lapsi on lapsi. mutta kaiketi ainakin jotkut vanhemmat voisivat valita mihin kultasensa tuovat.

  VastaaPoista
 8. teksti sinänsä jees, ja huivipäiselle naiselle ja kirjastotäödille propsit. lapsi on lapsi. tosiaan toivoisin vain tilannetajua riittävän. lääkäriä odotellessa tässä eräänä päivänä pikkuvaavi huusi sydäntä särkevästi odotushuoneessa, joku teini karjasi että mikä tota vaivaa, vie se lääkäriin. ehem, siellähän se vauva oli, odottaen hoitoa..

  VastaaPoista
 9. Miten joku voi olla noin tyhmä? En keksi parempaa sanaa tähän hätään. Näköjään joillakin pitäisi olla se oma lapsi, että oikeasti ymmärtäisivät sen olevan täysin normaalia, että lapsi huutaa ihan missä tahansa. Kotonako lapsi täytyisi kasvattaa, ettei kukaan lapseton häiriinny?

  Meillä ainakin huudetaan kaupassa välillä enemmän, välillä vähemmän, välillä ei ollenkaan. Koskaan en vie lasta autoon, jos huutokohtauksen kaupassa tai muualla saa. Annan huutaa jos ei rauhoitu. Jos huuto johtuu jostakin perinteisestä tyhmästä, esim. ettei saa karkkia kun tahtoo, olen lähes tulkoon välinpitämätön. Kyllä se huuto jossain vaiheessa loppuu tai viimeistään autossa nukahtaa :)

  Ja kyllä, pieni vauvakin nauttii uimisesta. Kai te tiesitte, että mahassakin ne vauvat lilluvat vedessä? Ihan pientä vauvaa kun rupeaa käyttämään uimassa niin uintirefleksit pysyy eikä unohdu vuoden ikäisenä. Pelkästään meidän yksi vuotias läpsyttelee vettä innoissaan uimahallissa ja huuto tulee kun sieltä pois viedään. Eli kyllä, se pieni lapsi todellakin itse haluaa sinne uimahalliin ja juuri silloin kun sinä olet siellä.

  Miksi lapsille ei voisi pienestä saakka näyttää muitakin asioita kuin se mäkkärin hamppari? Eikö olisi ihanaa jos pienestä asti lapsi saa kasvaa siihen, että pari kertaa vuodessa käydään hienosti ravintolassa syömässä. Mm. siitä muodostuu ne lapsuusajan hyvät muistot ja kokemukset.

  Lapsella on oikeus käydä jokaisessa niissä paikassa missä myös lapsettomat aikuiset käyvät. Lapsihan huutaa silloin kun sillä on jokin hätä tai jokin asia harmittaa. Pienet lapset huutaa siksi, etteivät osaa sanoin kertoa mikä on pielessä. Jokaiselle huudolle on syy, oli se mikä tahansa. Ja kyllä, nämä huutosuolet pyyhkivät teidän lapsettomien perseennekin muutaman kymmenen vuoden päästä kun teillä ei omia lapsia ole sitä tekemässä.

  Kiitos äideille ja iseille kun pidätte huolen siitä, että maailmassa ääntä riittää.

  VastaaPoista
 10. Onneksi maailmaan mahtuu ääntä.. Eihän pieni voi muuta kuin itkeä jos jostain syystä on tarve. ei silloin katsota paikkaa eikä aikaa. Hyvä kun lapsen kanssa menee eri paikkoihin, tulee eri tilanteet tutuiksi ja näin myös itkut vähenee. Kouluiässäkö sitä vasta opetellaan ihmisten ilmoille?? Silloin taitaa olla jo hiukan myöhäistä. Tässä tuli mieleen myös se seikka, tästäkö syystä vanhemmat käyvät kaupoissa ilman lasta ja sitten lapset odottelevat esim. päivähoidossa koska se vanhenpi oikein hakee minut..ainako olen viimeinen hoidossa??
  Lapset mukaan rohkeasti kauppoihin, ym. paikkoihin. Pikkulasten kanssa aika menee nopeasti ohi, nauttikaa ajasta ja älkää piitakko moisista ilonpilaajista..

  VastaaPoista
 11. Kannattaisi miettiä, mikä siinä niin ärsyttää. Ettei olisi ihan vika itsessä, ei ole lapsen vika, että olet tullut bussiin, silloin kun sinulla on ne pahat menkat..ehkä itsesi kannattaisi pysyä kotona näinä päivinä. Kyllä lapsiperheillä on sama oikeus liikkua siellä missä muutkin. Ihan kuin olisi vanhemman "vika", että lapsi huutaa. Lapsessa ei ole off-nappulaa, jonka voi painaa kiinni, jos paikka itkulle on jonkun mielestä väärä. Tottakai jokainen yrittää lohduttaa lasta, jos lapsella on oikeasti hätä, mutta isompikin lapsi saattaa kiukutella kaupassa, enkä ainakaan itse ala antamaan periksi kiukuttelulle vaan sen takia, että joku pikkusieluinen ei kestä ääntä. Ainahan näitä arvostelijoita löytyy,lapsi olisi parempi kasvattaa kaapissa..Tosin sekään ei käy, koska sitten joku taas urputtaisi,että lapsella ei ole tarpeeksi virikkeitä. Onneksi nämä arvostelijat ovat usein lapsettomia.

  VastaaPoista
 12. Uskomatonta. Onneksi itse en ole lapseni kanssa liikkuessa törmännyt yhtä tylyihin kommentteihin. Ja että on muka paikkoja, joihin ei pitäisi mennä lapsen kanssa siltä varalta, että lapsen mahdollinen itku häiritsisi jotakuta toista? Naurettavaa. Jos jonkun hermo ei kestä lapsen ääntelyä, pysyköön tämä ihminen itse neljän seinän sisällä.

  Tottakai lapsen huutaminen voi ja saa ärsyttää - on se itseänikin joskus vaikkapa kuumassa ja ahtaassa bussissa ärsyttänyt, mutta ei tulisi mieleenkään ehdotella että lasta ei saisi viedä tiettyyn paikkaan mahdollisen huudon takia. Jos ei kestä sitä että ravintolassa/kylpylässä/kirjastossa on samanaikaisesti lapsia, ei kannata näihin paikkoihin mennä.

  Lapset ovat yhteiskuntamme jäseniä siinä missä me muutkin. Muakin ärsyttää välillä monenlaiset asiat, mutta en nyt sentään ala vaatia että näitä asioita edustavien täytyy pysytellä poissa tieltäni vain jottei minun henkilökohtainen ärsytyskynnykseni ylittyisi. Uskomattoman röyhkeää että jollain on pokkaa suhtautua lapsiperheisiin tuolla asenteella. Puistattavaa suorastaan.

  Aion jatkossakin viedä lapseni kauppaan, kirjastoon, ravintoloihin (kyllä, muihinkin kuin Rossoon ja Raxiin), kylpylöihin ja ihan minne vain mielemme tekee mennä. Kanssaihmiset saavat sen joko kestää tai vaihtoehtoisesti pysytellä kotonaan. Piste.

  VastaaPoista
 13. Ilman lapsia ei olisi aikuisia...

  VastaaPoista